Att köpa sin första metalldetektor

Att köpa sin första metalldetektor

Att välja sin allra första metalldetektor kan vara vanskligt. Vad ska man tänka på och vem ska man lyssna på? Och så den vanligaste nybörjarfrågan: Kan man få en okej metalldetektor för 1000 spänn?

Jag tänker börja med att besvara den sista och vanligaste frågan: Nej, seriösa metalldetektorer för 1000 kr eller mindre står ej att finna. Metalldetektorer för 1000 kr är inte mycket mer än leksaker till barn. En seriös nybörjardetektor behöver inte kosta skjortan, men du bör åtminstone ha en budget på 2000-3000 kr.

De fyra mest omtalade, uppskattade och framför allt billigaste nybörjardetektorerna jag kan komma på är Garrett ACE 150 [numera ersatt av ACE 200], Garrett ACE 250 [modellen har utgått], Tesoro Compadre samt Fisher F2. Just Garretts ACE-modeller har länge ansetts vara de metalldetektorer som levererar överlägset mest prestanda för pengarna. Under 2016 släppte Garrett nya (och efterlängtade) ACE-modeller: ACE 200, ACE 300 och ACE 400. De nya modellerna har numeriskt ID till skillnad mot de gamla som använder symboler. Tidigare ansågs ACE 250 vara den absolut mest prisvärda och kompletta metalldetektorn för nybörjare. Den räknas fortfarande som världens mest sålda metalldetektor.

Tesoro Compadre är en annan billig och mycket enkel nybörjardetektor som också är omåttligt populär (även bland veteraner). Compaders styrka är enkelhet, vikt och frekvens. Du kontrollerar detektorn med en enda ratt, så det är sannerligen inte mycket att behöva hålla reda på. Den är dessutom otroligt lätt vilket betyder att du kan detektera väldigt länge utan att bli trött i armen. Den arbetar med ovanligt hög frekvens för att vara en billig nybörjardetektor [12 KHZ]. Och i kombination med den relativt lilla spolen så är den erkänt duktig på att hitta mycket små föremål [smycken] av guld. Garretts ACE-modeller är helt klart bättre allround-detektorer, men när det handlar om små guldföremål så blir de fullständigt utklassade av Compadre. Garretts ACE-modeller anses vara stryktåliga, men med tanke på att Tesoros metalldetektorer har kontrollboxar av metall så kan man räkna dem som MYCKET stryktåliga. Värt att tänka på är emellertid att varken ACE-modellerna eller Tesoro har vattentäta kontrollboxar.

Gud förbjude mig att glömma bort att lyfta fram Fisher F2. Då kan jag räkna med att bli bespottad. Fisher F2 är en annan älskad allround-detektor för nybörjare. Fisher F2 och Garrett ACE 250 har länge slagits om första platsen som den mest kompetenta nybörjardetektorn. Det är nästan omöjligt att utse en vinnare.