Har du hittat en meteorit?

Har du hittat en meteorit?

Att söka meteoriter kan vara både spännande och lukrativt, men dom är ovanliga och svåra att hitta. Hur vet du då om din nyfunna sten verkligen är en meteorit? Förhoppningsvis så kan denna guide hjälpa till.

Vad är en meteorit?

En meteorit är en bit av järn, sten, eller stenig-järn blandning som har fallit till jorden från rymden. De flesta meteoriter har sitt ursprung i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter, och var en gång en del av en asteroid. Några meteoriter kommer från månen och Mars, och några andra kan möjligen vara fragment av en komet.

Det finns tre klasser av meteoriter: sten, järn och stenig-järn. En meteorit är tyngre än en vanlig sten, och kommer i de flesta fallen att dras till en magnet. Kvaliteten på en meteorit kan variera från färsk till mycket vittrad. Färska meteoriter har en skorpa, en aerodynamisk form och eventuellt ”tumavtryck”. Vittrade meteoriter kan vara svårare att känna igen på grund av försämringen av dess struktur och andra egenskaper.

Några grundläggande fakta om meteoriter

De flesta meteoriter dras till magneter
Nästan alla meteoriter innehåller en betydande mängd järn, även de som liknar vanliga stenar (steniga meteoriter). En extremt liten andel av meteoriter visar inte stark dragning till en magnet, och dessa meteoriter liknar till utseendet vulkaniska bergarter från jorden. Att hålla ditt fynd mot en magnet är alltså det första steget när du försöker identifiera en meteorit.

Meteoriter är tunga
De flesta meteoriter är mycket kompaktare stenar. Den ovanligt höga vikt beror på den höga järnhalten i meteoriter.

Strimmtest
Järnmalm är den vanligaste mineralen som misstas för en meteorit. Magnetit är en annan mineral som är mycket magnetiskt (därav namnet) och kan också misstas för meteoriter. Båda dessa mineraler kan särskiljas från meteoriter genom et så kallat ”strimmtest”.

Detta utförs genom att ta en platta av keramik, t.ex en vit kakelbit, gammal propp eller liknande, och skrapar det mot den oglaserade ytan.

Om det lämnar en svart / grå strimma (ungefär som en blyertspenna) så är provet sannolikt magnetit, och om den lämnar en kraftigt röd till brun strimma det är sannolikt hematit. En stenmeteorit kommer normalt inte lämna en strimma alls. Om det inte direkt lämnar några spår alls så kan det vara en meteorit.

Identifikation – sammanfattning

1. Attraktion till en magnet
De flesta meteoriter kommer drar till en magnet. Använd en kraftig magnet för att testa dina fynd.

2. Vikt
Meteoriter kommer att kännas tyngre än vanliga stenar av liknande storlek.

3. Skorpa (fusion crust)
Nyfallna meteoriter har en tunn svart skorpa på utsidan, ibland glänsande och ibland matt svart.

4. Ytegenskaper
Speciellt järnmeteoriter har ofta ”tumavtryck”, som skapas när deras yta smälter under nedfallet.

5. Strimmtestet
Skrapa ditt fynd mot oglaserad keramik och se om det blir några spår.