Frågor och svar om metalldetektering

Här har vi samlat dom vanligaste frågorna och svaren vi får inom metalldetektering och metallsökning. Hittar du inte det du söker? Kontakta oss så kan vi kanske hjälpa till.

Kräver metallsökning tillstånd?
Ja, att använda en metalldetektor i Sverige kräver tillstånd från Länsstyrelsen enligt bestämmelserna i kulturmiljölagen. Man får dock köpa, sälja och inneha en metalldetektor utan något tillstånd. De flesta länen kräver numera också tillstånd från markägaren, trots tvivelaktigt stöd i lagstiftningen. Klicka här för mer information om ansökan.
Vad finns det för olika typer av metalldetektorer?
Det finns en hel myriad av metalldetektorer (även kallat metallsökare), ofta byggda för olika ändamål. Några av dessa är:

  • Detektorer specialiserade på att hitta brunnslock, kablar, rör, gränsmarkeringar m.m.
  • Detektorer specialiserade på att hitta djupa och större föremål.
  • Detektorer specialiserade på att hitta guldkorn, s.k. mikroguld och andra mineraler.
  • Detektorer specialiserade på undervattensbruk.

Prisklasserna på dessa detektorer varierar enormt, från 500 kr upp till 50.000 kr. Stirra dig dock inte blind på priset när du ska köpa en metalldetektor, då det finns fler parametrar som spelar in.

Kan jag använda metalldetektorn i saltvatten?
Det beror till stor del på detektorn i fråga. Sötvatten (t.ex blöt sand runt stranden) klarar många enklare detektorer, men det kan ge vissa underliga signaler i/runt vattnet.

Saltvatten är däremot knepigare, och kan helt maskera, eller förändra signalerna från detektorn. Om det är ett krav vid inköp så rekommenderar vi att du verkligen kollar upp hur bra detektorn presterar i saltvatten. Notera även att inte alla detektorer tål att bli blöta hur som helst.

Hur djupt kan jag hitta ett föremål?
Vissa modeller av metalldetektorer anger föremålets djup på displayen, vilket i dem flesta fallen stämmer hyfsat.