Lämpliga platser att söka på

Nedan följer en topplista på platser där du har störst chans att göra fynd, både av monetärt och historiskt värde:

Torp och husgrunder
Här finns det alltid diverse föremål att hitta, men det behöver inte alltid vara föremål av monetärt värde. Var även beredd på att hitta en hel del skräp! Om huset står kvar så brukar det ofta vara extra mycket skräp utanför köksfönstret, då man på den tiden slängde ut det mesta den vägen. Om det är ett nedbrunnet hus så är det också ganska svårt att söka i/runt grunden, då marken kryllar av gamla spikar m.m.

Förr i tiden tyckte man inte alltid att banker var av godo, så därför gömdes ofta pengar kring gården, särskilt i orostider. Husets ägare kan kanske ha avlidit hastigt, och då kan pengarna finnas kvar! Det kan däremot vara väldigt svårt att hitta dessa gömmor… Det gäller att tänka ”utanför boxen”, och försöka se framför sig hur gården såg ut för länge sedan.

Dessa pangar kan vara gömda i trädgården, gärna nära ett stort gammalt träd eller annat ”landmärke”, i väggar, under golv, bakom tavlor och gamla skåp, i uthus osv.

Stränder och badplatser
På en badstrand kan du ofta hitta mynt, i mängder! Smycken hittar man i sanden ibland, men personligen tycker jag inte att det är allt för ofta. Tänkt även på att du behöver en bra detektor på badstränderna, då dom ofta kryllar av skräp. Fördelarna med badstränder är att sand är lätt att gräva i, och Länsstyrelsen sällan har problem med att utfärda tillstånd för metalldetektering där.

För att hitta smycken så som guldringar m.m så bör du ge dig ut i vattnet. Människors fingrar krymper i kallt vatten, vilket gör att deras smycken har en tendens att glida av och försvinna i djupet när dom dyker osv. Här behöver du dock en vattentålig detektor, så som Garrett AT-pro, Minelab CTX-3030 etc.

Parker
Parker är en våra mest populära samlingsplatser genom tiderna, vilket gör att folk har vistats där i stor utsträckning. Under alla dessa lekstunder med barnen, picknicks osv så har många föremål tappats.

Dansbanor
Särskilt gamla övergivna dansplatser är av intresse, då mängder med mynt och smycken har tappats där genom åren. Se dock upp, då det även är gott om skräp från ölburkar, brännvinskorkar osv på dessa platser.

Bara för att det statistiskt sett är lättare att hitta fina fynd på dessa platser så betyder det inte att du kommer att göra det. Tänk på att folk genom tusentals år har passerat genom markerna, och att tusentals föremål kan vara tappade – där du minst anar det!

Titta gärna på gamla kartor osv, för att försöka ta reda på var folk kan ha rört sig förr i tiden. Kanske fanns det en gammal väg, husgrund eller liknande i det som nu bara är igenvuxen skog. Där kan det finnas fynd att göra!